Osnivanje


Plivanje u gradu pod Bagdalom počinje da se razvija izgradnjom i otvaranjem zatvorenih, a potom i otvorenih bazena. Zbog zatvaranja istih na oko sedam godina, plivanje u gradu se ne razvija potrebnom dinamikom. Menjanjem i usavršavanjem procesa treninga, metodologije i rada sa plivačima, dolazi do prosperiteta ovog divnog sporta u mnogim gradovima, a u našem gradu sve je stajalo nepomično.

Kako je rad u plivačkom sportu postajao sve slabiji i kako su iz kruševačkog plivanja otišli mnogi mladi perspektivni plivači, kao logična posledica se kod nekolicine entuzijasta rodila ideja za formiranjem novog plivačkog kluba. Osnivači kluba: Laza, Nikola i Neđa

Uz veliku pomoć roditelja ( Đeke, Adama, Katarine, Vladice, Zorana ) i prijatelja plivanja, u avgustu mesecu 2007. godine Lazar Nikolić, Nikola Danev i Nenad Vukotić su u ime dvadesetak ljudi osnovali Plivački klub „Napredak“.

U plivanje se vraća Lazar Nikolić sada već profesor fizičke kulture, njegov brat Aleksandar Nikolić, takođe profesor fizičke kulture, Nenad Milošević, plivač i vaterpolista uz dotada aktivne Nikolu Daneva , Dragumilo Dejana i Ćirić Miodraga.

U rad kluba uključili su se mnogi dobri ljudi. Nabrojaćemo samo neke koji su dobili i posebna priznanja kluba za njegov prvi rođendan, a to su:
Mirela, SD Palestra Predrag Marković - Preža
- Društvo za osobe sa autizmom,
- SD „Palestra“ Kruševac,
- Predrag Marković, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje,
- „Plima pek“ iz Kruševca,
- Taekwondo klub "Bagdala" i mnogi drugi.


U rad kluba uključila se i Margažeta Kapamadžija, uz već angažovane Lazara Nikolića, Nenada Miloševića, Ćirić Miodrag i Nikolu Daneva, a to je ujedno i prva trenerska ekipa koja je radila i još uvek radi na razvoju i popularizaciji kluba. Od samog početka 2009. godine trenerskom timu se pridružio i Aleksandar Nikolić Bleki i Marga Laza, Ćira, Nikola
Zahvaljujući onima koji su plivanje i sport uopšte u Kruševcu posmatrali kao izvor sopstvene zarade i koji su od samog početka minirali rad kluba na sve moguće načine, počeci rada PK Napredak odvijali su se „na suvom“ i to zajedno sa prijateljima iz Tekwondo kluba „Bagdala“ u O.Š. „Nada Popović“, Gimnaziji, na Bagdali i Jastrepcu.


Trenutno stanje


Đulijana Đorđević Plivači PK „Napredak“ su prvi put ušli u bazen 20.10.2007. godine i to sa skromnih 26 plivača. Danas, neposredno nakon prvog rođendana, klub broji stalnih oko 230 članova i povremenih 40 do 60 članova.

Prvi plodovi rada su bili već na zimskom državnom prvenstvu u Kikindi, gde je Đulijana Đorđević uzela četiri odličja i to dva zlatna, jedno srebrno i jedno bronzano, a Miloš i Lazar Stefanović postavili svoje lične rekorde i domogli se polufinala. Nakon ovih došli su i drugi vredni rezultati i medalje su se nizale jedna za drugom.

Klub izrasta iz dana u dan u modernu instituciju, sa svom potrebnom infrastrukturom, iako nailazi na mnoštvo problema i poteškoća, ali zdrav način razmišljanja i veliko drugarstvo koje vlada među decom, roditeljima i prijateljima kluba ruši sve granice i poteškoće.


PlanoviPrvi rođendan Bazna ideja je afirmacija i omasovljavanje plivačkog sporta uz pružanje šanse deci sa posebnim potrebama. Politika kluba je da je plivanje za decu sa posebnim potrebama besplatno u svakoj varijanti.

S obzirom da klub sada ima oko 300 plivača što je i bilo projektovano na dan osnivanja (tada je zvučalo neverovatno), sada se sa priličnom sigurnošću ide na broj od 500 plivača do kraja 2009. godine.

U tom slučaju PK „Napredak“ bi postao najmnogoljudniji sportski klub u Kruševcu.

Home
Plivački klub NAPREDAK - Kruševac, Srbija, Slikara Milovanovića 35
pknapredak@gmail.com